Saturday, January 31, 2009

RAWATAN KANSER

Ibu saya telah menjalani pembedahan membuang kanser payu dara dengan selamat tanpa mengalami sebarang komplikasi. Genap sebulan ibu saya di bedah luka pembedahannya sembuh dengan baik sekali.

Semasa rawatan susulan , pakar bedah telah mencadangkan rawatan ibu saya dengan radiotherapy untuk 15 kali dan ubat Tamoxifen sahaja selama 5 tahun. Hasil dari pemeriksaan spesimen kanser tersebut menunjukkan ianya belum merebak ketempat lain. Syukur Alhamdullillah kerana peluang untuk sembuh lebih tinggi.

Kami berjumpa dengan pakar oncoloji di Hosp Pantai Melaka iaitu Dr G. Nonis. Seorang yang sangat peramah dan baik sekali. Rawatan telah dimulakan dan sekarang hanya menunggu masa untuk tamat. Ibu saya menjalani rawatan radioterapi dengan selesa tanpa ada sebarang masalah, cuma selepas rawatan badannya terasa sedikit letih.

Sesuatu yang perlu kita ambil pengajaran di sisni adalah betapa pentingnya jika penyakit kanser ini di kesan awal kerana 'prognosis' nya lebih baik dan rawatan lebih mudah. Wallahualam

1 comment:

Anonymous said...

nuwoy ada risiko tak kanser ni pasal mak ngan ayah ade kanser...