Saturday, November 16, 2013

Apa itu PERUBATAN ANTI PENUAAN (ANTI AGING)

Sepanjang minggu ini saya telah dihujani dengan pelbagai persoalan tentang perubatan anti penuaan atau lebih popular dipanggil ‘anti aging’. Ramai yang mempunyai pelbagai tanggapan yang salah tentang anti penuaan dan tak kurang juga yang mencemuh dan menganggap  perubatan ini tidak mengikut fitrah dan bertentangan dengan Islam. Ini semua gara-gara gambar saya terpampang di dada akhbar apabila saya menerima ijazah sarjana perubatan anti penuaan dari UCSI Universiti minggu lepas.
Hakikat sebenarnya perubatan anti penuaan adalah bidang terbaru dalam aliran perubatan yang terkini yang secara khususnya bermatlamatkan pencegahan dan pengurangan risiko mendapat penyakit-penyakit kronik yang berkaitan dengan proses penuaan dan juga penyakit berkaitan dengan corak kehidupan zaman moden sekarang seperti penyakit jantung, kanser, darah tinggi, kencing manis, kegemukan dan pelbagai lagi. Ia adalah satu kesilapan istilah pada saya kerana konotasi ‘anti’ itu adalah sesuatu yang negatif dan seolah-olah bertentangan dengan fitrah manusia yang pasti akan menjadi tua. Saya lebih suka menggunakan istilah ‘penuaan sihat’ (healthy aging)
Sebelum itu ingin saya nyatakan disini apakah yang ‘tidak benar’ tentang perubatan anti penuaan. Perubatan anti-penuaan bukanlah tentang ‘ubat ajaib’ atau ‘ubat rahsia’ yang akan mengekalkan keremajaan. Ia juga bukanlah sejenis krim muka untuk kelihatan muda dan bukan juga sejenis makanan atau minuman ajaib yang akan menyebabkan seseorang menjadi muda. Ia juga bukanlah suntikan ajaib yang menyebabkan seseorang kelihatan remaja dan hilang segala kedutan di kulit. Perubatan anti penuaan juga bukanlah tentang tidak mahu menjadi tua atau tidak mahu mati. Oleh itu , apa sebenarnya perubatan anti penuaan ini?
 
Konsep perubatan anti penuaan ini adalah cara hidup sihat secara integratif yang merangkumi pemakanan sihat, pengawalan nutrisi, senaman fizikal, makanan tambahan atau suplemen, keseimbangan hormon, perubahan gaya hidup, mengelak faktor risiko tinggi , kesihatan mental, pengawalan stress dan sebagainya. Ia dilakukan secara amalan harian sepanjang hayat secara konsisten dan berterusan.
Secara umumya perubatan anti penuaan adalah  hidup dengan gaya hidup sihat. Ini bermakna seseorang itu perlu makan secara sihat, mengambil suplemen yang perlu, bersenam selalu, tidak merokok, mengawal stress, aktiviti seksual yang sihat, tidak makan berlebihan, meninggalkan tabiat suka gula dan manisan, makan buah-buahan, makan sayuran dan banyak lagi yang perlu diamalkan setiap hari sehingga akhir hayat. Oleh kerana itu perubatan anti penuaan juga boleh dinamakan sebagai ‘perubatan pencegahan integratif’, tetapi istilah ini terlalu teknikal dan agak membosankan bunyinya maka ianya lebih popular dipanggil sebagai anti penuaan (anti-aging) walaupun ia sebenarnya adalah ‘misnomer’.
Zaman sekarang amat kerap kita dengar tentang orang muda yang mati awal kerana penyakit seperti penyakit jantung pada usia 30an atau awal 40an. Masalah kesihatan yang serius seperti kegemukan, kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung pada umur pertengahan ini adalah sesuatu yang tidak diingini kerana umur pada waktu tersebut adalah masih produktif dan sumbangan anda amat diperlukan lagi. Penyakit-penyakit kronik ini biasanya berlaku kepada orang-orang yang lebih berumur dan biasanya telah pun bersara. Jika seseorang mendapat masalah kesihatan pada umur 30an atau 40an maka kita boleh katakan seolah-olah dia telah ‘tua sebelum waktunya’. Oleh kerana itu, pencegahan penyakit-penyakit ini adalah ilmu ‘anti penuaan’ yang patut kita amalkan agar kita menjadi sihat sehingga ke akhir hayat. Kerana itulah istilah ‘umur kronoloji’ dan ‘umur bioloji’ selalu kita dengar sekarang, tetapi ramai yang masih keliru. Seseorang yang berpenyakit tetapi masih berumur 30an mempunyai umur kronoloji 30an tetapi umur bioloji 70an. Disinilah , jika mengamalkan perubatan anti penuaan akan membantu ‘menurun’kan umur bioloji dari umur 70an kepada umur 30an sebagimana yang sepatutnya. Seseorang tidak boleh mengembalikan umur kronolojinya kerana tiada siapa yang boleh memutar semula masa yang telah hilang tetapi kita boleh mengembalikan umur bioloji kepada yang sepatutnya jika kita menjaga kesihatan dengan baik. Kerana itu, kita juga selalu berjumpa dengan orang-orang yang kelihatan muda dan bertenaga muda berbanding umurnya yang sebenar kerana penjagaan kesihatan yang baik. Itulah matlamat sebenarnya perubatan anti penuaan.
Konsep ini adalah selari dengan tuntutan Islam kerana Rasulullah sendiri adalah seorang manusia yang amat sihat dan kekal sihat hingga ke akhir hayat. Menurut shamael Nabi Muhammad SAW, baginda  juga bukan seorang yang gemuk atau buncit dan beliau juga amat cergas dan kuat fizikalnya. Penjagaan kesihatan adalah satu tuntutan Islam sebagimana firman Allah dalam Al Quran , Surah Al Baqarah, ayat 172, yang bermaksud:
Wahai orang-orang beriman! Makanlah dari rezeki yang baik yang kami berikan kepada kamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika kamu hanya menyembah kepadanya.”
Dalam Islam , kesihatan adalah satu nikmat Allah yang amat bernilai yang perlu kita syukuri dan menjaganya sebaik yang mungkin. Ilmu anti penuaan ini adalah satu cabang ilmu yang amat penting untuk kita mencapai kefahaman tentang penjagaan kesihatan yang sebenarnya. Waktu terluang sewaktu kita masih muda dan sihat patut kita amalkan gaya hidup sihat supaya kesihatan kita terpelihara sebagaimana Nabi Muhammad SAW bersabda:
“Dua nikmat yang sering kali manusia tertipu olehnya, ialah kesihatan dan waktu terluang.”
( HR Bukhari, Imam Ahmad dan Tarmizi)
Dalam satu hadith lain , Nabi Muhammad SAW bersabda,
Nikmat yang pertama kali ditanyakan kepada seorang hamba pada hari kiamat kelak adalah ketika dikatakan kepadanya, “Bukankah Aku telah menyihatkan badanmu serta memberimu minum denga air yang sejuk?” (HR Tarmizi dan Hakim)
Jelas disini , nikmat kesihatan ini perlu kita hargai dengan menjaganya sebaik mungkin dengan mendalami ilmu anti penuaan ini dan mengamalkannya.
Terdapat kesan sampingan yang amat menarik daripada mengamalkan perubatan anti penuaan ini iaitu wajah anda akan kelihatan awet muda, rasa hebat dan lebih bertenaga secara fizikal, seksual dan mental. Disamping itu anda juga akan mempunyai berat badan yang lebih ideal, kulit yang lebih tegang, kurang kedutan, berseri dan cerah berbanding kawan seusia anda.
Ramai yang menghubungi saya dan bertanya saya bagaimana mengamalkan perubatan anti penuaan ini. Sebenarnya kebanyakan topik yang saya telah tulis dalam artikel saya di ruangan ini sebelum ini adalah berkisar tentang konsep perubatan anti penuaan ini. Anda perlu berjumpa dengan doktor yang mempunyai pengkhususan dalam bidang ini dan berbincang segala masalah anda. Doktor anda akan membuat pemeriksaan fizikal dan ujian darah yang berkaitan dan akan mencadangkan pemakanan, suplemen, senaman dan rawatan yang bersesuaian mengikut individu.
Anda juga perlu faham , perubatan anti penuaan bukanlah ubat yang akan merubah anda sekelip mata atau dalam masa yang singkat. Komitmen dan usaha yang bersungguh-sungguh  di pihak anda amat perlu untuk mendapatkan hasil terbaik dari kaedah perubatan anti penuaan ini.

DR NORMAN MOHD NORAWI
(MBBS, MScAARMMA, FAGE)

No comments: