Sunday, August 23, 2009

Kaunseling Berhenti Merokok di NS


Sesi kaunseling ..cabaran berhenti merokok


Hj Abd Rahman ( Safety Officer NS) & Dr PalaniSessi 'Akujanji Berhenti Merokok'..perjanjian pada diri sendiri..Mengucapkan Tahniah & memberikan tepukan Tahniah pada diri sendiri kerana menyertai program ini..
Peserta membuat ujian paras karbon monoksida dalam nafasPemeriksaan Tekanan Darah & BeratDiantara perserta-peserta yang menyertai program iniSaya sedang memeriksa seorang peserta dan memberi sedikit personal kaunseling


Sebagai kesinambungan program berhenti merokok di NS , saya meneruskan sessi kaunseling berkumpulan untuk peserta2 yang masuk program tersebut. Ia sebagai satu proses untuk mereka berhenti merokok dengan lebih berjaya bukan hanya dengan mengambil ubat Champix sahaja.

Terdapat seramai 50 peserta telah turut serta dalam program ini dan untuk sessi ini 20 orang telah hadir untuk sessi pertama. Kesmua di minta mengisi borang & membuat 'Aku janji' untuk berhenti merokok. Sessi pemeriksaan perubatan dengan menimbang berat , tekanan darah , nadi dan paras karbon monoksida (COPPM) peserta. Semuanya memberikan kerjasama yang baik.

Macam2 aduan yang diberikan oleh peserta selepas mula mengambil Champix. Semuanya saya berikan jawapan kepada masalah - masalah tersebut. tetapi akhir kata , saya menceritakan tentang cabaran untuk berhenti merokok akan sentiasa ada , tetapi jika peserta mengalah pada cabaran yang datang , maka mereka akan jadi orang yang gagal. Wallahualam.

2 comments:

phish said...

salam
buleh x nak tau isi kandungan untuk aku janji tu..mintak tolong sangat

phish said...

salam
buleh x nak tau isi kandungan untuk aku janji tu..mintak tolong sangat