Saturday, November 1, 2008

Kenapa kita perlukan Anti Oksidan....??

Pelbagai buah-buahan menjadi sumber utama vitamin dan
anti oksidan dalam makanan ,
persoalannya adakah ianya mencukupi untuk mengekalkan kesihatan kita.


Sudah pasti ramai yang bertanya, tidak cukupkah dengan hanya mengambil makanan yang berkhasiat dan seimbang untuk kekal sihat. Kenapa kita perlu mengambil antioksidan lagi?

Sekali imbas memang kenyataan tadi ada benarnya. Tetapi hakikatnya, makanan yang kita ambil tidak dapat menampung keperluan antioksidan tubuh kita. Isu pemakanan yang tidak seimbang dan tidak mengikut keperluan tubuh sedang melanda masyarakat kita hari ini.

Pemakanan seimbang masa kini seperti satu mitos sahaja. Selalu menjadi hiasan poster-poster di klinik-klinik dan hospital sahaja. Perubahan corak pemakanan masyarakat kita hari ini memang ketara.

Jika kita lihat sekarang perkembangan industri makanan segera amat hebat sekali. Setiap hari kita melihat iklan-iklan di kaca televisyen tentang makanan segera. Kemajuan ekonomi seiring dengan perubahan corak pemakanan manusia di seluruh dunia.

Mengikut satu kajian, orang Jepun mempunyai kadar penyakit jantung antara yang paling rendah di dunia disebabkan pemakanan mereka yang kaya dengan antioksidan seperti sayuran, ikan, sushi dan teh hijau.

Kajian telah menunjukkan bahawa orang-orang Jepun yang menetap di Amerika Syarikat mempunyai bilangan kes sakit jantung yang lebih tinggi daripada orang-orang Jepun yang masih tinggal di negara Jepun.

Corak pemakanan orang-orang Jepun di Amerika Syarikat yang mengambil makanan barat yang kaya dengan kalori dan lemak, tetapi kurang sayuran dan buah-buahan, adalah penyebab utama perbezaan ini walaupun mereka dari keturunan yang sama.

Keadaan yang serupa berlaku di Malaysia sekarang disebabkan perubahan corak pemakanan. Orang-orang Melayu dahulu mempunyai tabiat pemakanan yang amat baik kerana suka memakan ulam-ulaman dan buah-buahan. Kerajaan pernah suatu waktu dahulu mempromosi makan ulam-ulaman tetapi sekarang telah lama senyap.

Masyarakat Melayu sekarang amat kurang memakan ulam-ulaman dan kebanyakan kanak-kanak tidak suka memakan ulam kerana takut pahit.

Natijah atau kesan yang dapat kita lihat hari ini makin bertambahnya pelbagai jenis penyakit ‘orang kaya’ yang melanda umpama tsunami selepas gempa bumi.

Kegemukan (obesiti) telah mula menjadi satu masalah kepada generasi muda sekarang. Penyakit jantung, darah tinggi, strok dan sebagainya sudah menjadi sesuatu yang sangat biasa dihidapi oleh generasi yang lebih tua.

Makanan segera mengandungi kandungan nutrien yang amat rendah tetapi kaya dengan kalori dan lemak yang berlebihan. Mikro nutrien hampir tiada di dalam makanan seharian kita.

Makanan kita di’rompak’ khasiat dan zat yang penting termasuklah zat-zat antioksidan ini. Makanan hilang segala zat-zat yang penting seperti vitamin dan mineral semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan semasa memasak.

Makanan seperti sayuran, buah-buahan, bijirin dan sebagainya mempunyai kandungan mineral yang kurang kerana penggunaan tanah secara komersial yang menyebabkan tanah gersang mineral.

Tekanan komersial untuk penghasilan makanan secara besar-besaran dengan kuantiti yang sangat banyak menyebabkan penggunaan baja kimia, racun rumpai dan racun serangga yang tidak terkawal.

Makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang diangkut pada jarak jauh dari ladang ke pasaraya turut menyebabkan ianya kehilangan lebih banyak zat-zat yang penting seperti vitamin C.

Kandungan vitamin C dalam makanan seperti ini hampir tiada semasa di hidangkan di rumah kerana proses memasak itu sendiri. Kerana itu pentingnya masalah kekurangan zat-zat dalam makanan ini kita gantikan dengan pengambilan pil-pil suplemen seperti multivitamin, mineral dan antioksidan .

Kaedah bioteknologi yang menghasilkan baka-baka baru klon dan teknologi genetik yang amat canggih menghasilkan bahan-bahan baru yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit lain yang masih belum diketahui.

Faktor-faktor yang menyebabkan kehilangan zat-zat makanan mikro inilah yang diistilahkan oleh pakar pemakan sebagai ‘perompak makanan’ (food robbers).

Manusia hari ini terlalu bergantung kepada bahan petroleum untuk hidup. Buktinya, jika kerajaan mengumumkan kenaikan harga petrol, segala barangan lain juga turut naik. Pembakaran bahan petroleum yang terlalu banyak sekarang turut menjadi penyumbang utama kepada pencemaran udara di dunia.

Setiap hari kita bergelumang dengan pelbagai bahan kimia dari saat kita menggosok gigi, bersabun dan bersyampu semasa mandi, menggunakan deodoran, bercukur, bermekap, menaiki kenderaan dan menghirup udara penyaman udara.

Seterusnya kita makan makanan yang diproses, makanan segera, makanan dalam tin dan kita minum minuman dalam tin, bergas, minum air masak dari paip di rumah yang hampir semuanya tercemar atau sengaja dicemari dengan pelbagai bahan kimia sama ada sedikit atau banyak.

Kita juga secara langsung ‘meracuni’ badan kita dengan tidak bersenam, makan terlalu banyak, merokok dan tekanan yang keterlaluan setiap hari.

Kemajuan ekonomi juga menyebabkan bertambahnya kilang-kilang industri yang mengeluarkan pelbagai jenis pencemaran udara dan sumber air.

Oleh sebab itulah saban hari kita melihat bagaimana ‘tangan’ Karam Singh Walia turun naik dan mulutnya berbuih berpantun di televisyen membongkar segala pencemaran yang dilakukan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Menurut Dr Ross Walker di dalam buku The Cell Factor, masalah krisis kesihatan zaman moden sekarang adalah disebabkan oleh dua faktor iaitu keracunan yang kronik dari pencemaran dan ‘kefakiran’ pemakanan berkhasiat (nutritional deficiency) dalam makanan dan sellular tubuh manusia

Ke manakah kita hendak lari dari semua masalah ini. Kita tidak mempunyai planet lain untuk lari dari masalah ini. Di antara cara yang dicadangkan adalah dengan menguatkan diri kita dengan jaringan antioksidan untuk mencegah penyakit disebabkan faktor pemakanan kita yang di’rompak’ khasiatnya.

Ramai juga para ahli pemakanan (dietician) kurang bersetuju dengan pengambilan pil-pil supplemen untuk mendapat bekalan nutirisi tambahan yang mencukupi. Permasalahan yang timbul pula berapa banyakkah makanan yang kita perlukan untuk kita mendapat zat-zat nutrisi tambahan?

Saya amat tertarik mendengar satu iklan di kaca televisyen dengan lagunya..

Ho...ho...ho...kalsium seperti lima puluh gelas susu, zat besi seperti tiga kilo bayam...dan seterusnya”.

Lirik lagu ini amat tepat kerana kita tidak akan mampu untuk makan sebanyak itu semata-mata untuk mendapatkan nutrisi tambahan, oleh itu amat perlu kita mengambil pil-pil nutirisi tambahan yang mempunyai khasiat yang sama dengan cara yang lebih mudah. Saya bukan bermaksud pemakanan seimbang dan berkhasiat itu tidak penting, tetapi isunya disini ialah ia belum berupaya sepenuhnya untuk mencegah penyakit-penyakit degeneratif dan kanser yang menular dengan banyaknya sekarang.


Pemakanan seimbang penting untuk perkembangan mental dan fizikal yang sihat kepada kanak-kanak sekolah.Kekurangan vitamin dan mineral akan mengganggu tumbesaran mereka mencapai potensi yang optimum.


3 comments:

Anonymous said...

Dr.
Bolehkan saya mengambil suplemen vitamin c bersama dengan kapsul antioksidan ( Bio ACE) dalam masa yang sama.
Adakah kandungan vitamin c di dalam kapsul antioksidan itu sudah mencukupi dan tidak perlu mengambil vitamin c lagi.

Dr.Norman said...

Boleh takde masalah...Vit C sendiri adalah anti oksidan...secara amnya semua antioksidan akan membantu sesama sendiri untuk melawan kesan radikal bebas...minimum dose utk Vit C mencukupi bertindak sebagai antioksidan adalah 500mg...so, boleh ambil lebih takde masalah...

Unknown said...

Assalam Dr. Boleh maria kongsi info ini Dr.