Gout adalah sejenis penyakit yang sangat biasa berlaku dalam masyarakat
kita pada hari ini. Ia melibatkan masalah bengkak sendi biasanya dibahagian
ibujari kaki, hujung kaki dan sendi kaki. Kebengkakkan sendi ini disebabkan
kristal ‘asid urik’ berkumpul didalam sendi, tendon dan tisu sekeliling sendi. Jika keadaan menjadi kronik, akan terjadi bengkak dibawah kulit berdekatan
dengan sendi yang dipanggil ‘gouty tophi’.
Jika tidak dirawat dengan betul ia akan melarat sehingga mendapat masalah batu
karang di buah pinggang dan akhirnya boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang
kekal. Oleh kerana itu, amat penting untuk kita memahami dan mengawal penyakit
ini dengan baik. Selalunya doktor akan memberikan ubat tahan sakit dan beberapa
ubat lain untuk mengurangkan rasa sakit, bengkak sendi dan menurunkan paras
asid urik.
Gout lebih biasa berlaku dikalangan lelaki. Kebanyakan dari kita menyangka
gout disebabkan oleh makan makanan laut seperti udang, sotong, kerang dan
daging, kekacang. Makanan-makanan ini
akan menyebabkan simptom gout bertambah teruk, tetapi menurut kajian terkini ia
bukan punca kepada masalah gout ini pada asalnya.
Terdapat satu kajian yang bertajuk “Purine-rich
foods, dairy and protein intake, and the risk of gout in men” dilaporkan
dalam jurnal perubatan ‘New England
Medical Journal’ pada tahun 2000 menunjukkan pengambilan kekacang dan
sayuran kaya purina tidak menyebabkan masalah gout.
Terdapat satu kajian yang dilaporkan dalam American Journal of Clinical Nutrition pada tahun 2008 yang
menunjukkan senaman, pengambilan kopi, vitamin C dan produk tenusu boleh
menurunkan risiko penyakit gout ini.
Mengenali faktor risiko yang sebenar dalam masalah sakit sendi gout ini adalah
amat penting untuk mencegah dan mengawal penyakit ini. Pemakanan adalah
diantara punca kepada masalah gout ini dan kajian menunjukkan pengambilan
minuman beralkohol, minuman bergula tinggi dan makanan proses yang menggunakan
pemanis sirap jagung berfruktosa tinggi (HFCS). Kajian mendapati terdapat peningkatan
ketara insiden penyakit gout ini sejak beberapa dekad lalu terutama di
negara-negara maju seperti USA, dan seiring dengan nya didapati berlaku
peningkatan penggunaan minuman berkarbonat, minuman jus dan minuman bergula
terutamanya HFCS. Statistik menunjukkan di USA
peningkatan pengambilan minuman ringan sehingga 61% di kalangan orang
dewasa dari tahun 1977 hingga 1997. Minuman manis bergula ini mewakili sumber
utama kalori dalam pemakanan di USA. Kajian menunjukkan gout adalah sangat
berkaitan sehingga 75% dengan masalah sindrom metabolik, perut buncit, darah
tinggi, sindrom rintangan insulin dan masalah kolesterol tinggi.
Pada tahun1893, seorang ahli sains bernama Dr Osler telah memberi pandangan
bahawa untuk merawat masalah gout
pesakit perlu mengurangkan makan gula dan buah-buahan manis sebagai ‘pantang’
bagi penyakit gout. Tetapi nasihatnya ini telah hampir dilupakan. Tetapi kini
kajian sains telah menunjukkan bahawa pendapat Osler adalah benar dan terbukti.
Pengambilan fruktosa juga meningkat dengan ketara sejak pengenalan HFCS
dalam pasaran di USA pada tahun 1967 . Ia di promosi sebagai gula yang lebih
sihat dan lebih manis berbanding gula biasa. Tetapi kajian terbaru mendapati
HFCS juga menjadi punca kepada pelbagai jenis penyakit. Fruktosa yang
berlebihan juga menyebabkan peningkatan paras asid urik yang menjadi punca
kepada masalah sakit sendi ‘gout’ tetapi glukosa dan galaktosa tidak
menunjukkan keadaan yang sama. Kajian
menunjukkan, fruktosa akan mengganggu enzim xanthine oxidase dalam hati
yang menyebabkan berlaku peningkatan paras
asid urik dalam darah yang akan menyebabkan masalah sakit sendi ‘gout’.
Nasihat perubatan yang konvensional untuk penyakit gout biasanya memfokuskan
kepada ‘pantang’ makanan berprotin seperti daging, udang, sotong, kekacang dan
sebagainya. Ianya tanpa nasihat untuk mengawal minuman bergula, buah-buahan
manis, jus yang mempunyai kandungan fruktosa yang tinggi boleh menyebabkan masalah gout bertambah
teruk. Fruktosa telah diketahui
satu-satunya jenis karbohidrat yang boleh meningkatkan paras asid urik dalam
darah. Fruktosa juga menyebabkan masalah rintangan insulin dan meningkatkan
paras insulin dalam darah dan ini boleh menyebabkan terjadinya sindrom metabolik.
Oleh kerana gula mengandungi fruktosa, maka pengambilan gula yang berlebihan
boleh menyebabkan masalah ini.
Berdasarkan analisa dari data-data yang terdapat dalam kajian menunjukkan
pengambilan gula berlebihan terutamanya minuman manis bergula dan tinggi dengan
fruktosa sangat berkait dengan meningkatnya risiko penyakit gout kepada lelaki.
Begitu juga dengan pengambilan jus buah-buahan dan makan buah-buahan yang
sangat manis seperti rambutan, nangka, mangga, manggis, durian dan sebagainya
boleh meningkatkan paras asid urik dan menyebabkan masalah sakit sendi gout.
MAKAN LAH BANYAK SAYUR-SAYURAN
Oleh kerana itu, untuk mengawal masalah dan simptom gout ini kita perlu
mengurangkan pengambilan gula, mengurangkan pengambilan jus minuman proses,
mengelakkan makan buah-buahan manis yang tinggi fruktosa dan tidak mengambil alkohol. Mengawal berat badan,
bersenam dan aktif secara fizikal juga akan membantu menurunkan risiko penyakit
ini. Insyaallah.
Oleh:
Dr Norman Mohd
Norawi
MBBS, MSc(UCSI), FAGE
No comments:
Post a Comment