**Artikel ini ditulis oleh saya...tetapi berlaku kekhilafan di pihak Metro Ahad dengan meletakkan nama Dr Hanapiah sebagai penulisnya....kemaafan oleh pihak Metro Ahad telah di minta dan berjanji tidak akan berulang lagi....
LANGKAH MENCEGAH KANSER USUS
Kanser usus atau kolorektal
semakin bertambah jumlahnya di kalangan penduduk Malaysia. Menurut Daftar
Kanser Kebangsaan Malaysia pada tahun 2007, kanser usus adalah kanser yang
kedua tertinggi insidennya di Malaysia selepas kanser payudara. Semakin ramai yang
mendapat penyakit ini terutama golongan yang lebih muda kerana faktor gaya
hidup yang tidak sihat termasuklah masalah kegemukan, kurang aktiviti fizikal,
merokok, pemakanan yang tidak sihat.
Faktor pemakanan adalah faktor
terpenting untuk mencegah kanser usus ini. Dalam satu kajian yang dijalankan di
Eropah selama 12 tahun menunjukkan lima gaya hidup yang meningkat risiko kanser
usus adalah kegemukan, perut buncit, kurang aktiviti fizikal, merokok, minum
minuman beralkohol dan makan makanan proses.
Untuk mengurangkan risiko
mendapat kanser usus ini, pakar mencadangkan beberapa langkah yang boleh kita
amalkan.
Pemakanan seimbang dan sihat
yang mengandungi buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, biji-bijian dan makanan
berserat tinggi seperti oat, beras perang. Sayuran seperti brokoli, kobis,
bunga kobis dan taugeh amat baik dimakan selalu untuk mencegah kanser usus.
Kurangkan makan daging merah
seperti daging lembu dan daging kambing. Masak daging dengan suhu yang tinggi
seperti menggoreng, memanggang hingga hitam atau barbeque boleh meningkatkan
risiko kanser usus kerana penghasilan bahan yang dipanggil AGE (advance glycation endproduct) . Kaedah
yang lebih sihat adalah dengan masak dengan suhu rendah dan berkuah.
Makan lebih banyak ikan yang
kaya dengan omega 3 didapati boleh mengurangkan risiko kanser usus. Disamping
itu, makanan yang kaya dengan probiotik seperti dadih (yogurt), minuman susu
kultur, makanan yang diperam seperti budu, cencalok, belacan juga membantu
mencegah kanser usus.
Makan makanan yang mengandungi asid folik yang
tinggi seperti sayur-sayuran hijau seperti kangkung, bayam, sawi dan lain-lain
lagi amat baik untuk mencegah kanser usus. Buah-buahan limau citrus seperti
limau nipis, lemon, oren, limau bali dan sebagainya juga kaya dengan asid
folik. Kajian menunjukkan pemakanan yang kaya dengan asid folik boleh mencegah kanser usus.
Ambil makanan yang tinggi
kalsium dan vitamin D yang secukupnya. Makanan yang tinggi kalsium seperti
susu, keju, dadih, ikan salmon, ikan sardin, ikan bilis dan sayur-sayuran
berdaun hijau. Sumber vitamin D dari makanan adalah dari ikan salmon, ikan
sardin, kuning telur dan yang paling utama adalah dari cahaya matahari pagi.
Kita perlu mendedahkan kulit pada cahaya matahari pagi untuk mendapatkan
vitamin D yang secukupnya yang dihasilkan oleh kulit kita apabila terdedah
dengan cahaya matahari pagi. Pengambilan suplemen vitamin D juga boleh
diamalkan.
Elakkan tabiat usus yang kurang
sihat seperti sembelit. Didik diri kita untuk membuang air besar setiap hari.
Minum air secukupnya setiap hari amat penting untuk mencegah sembelit. Minum
air yang ditapis juga amat penting untuk mencegah kita mengambil bahan-bahan
toksin terlarut dalam air seperti klorin, logam berat dan sebagainya. Makan
makanan yang tinggi serat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, oat, beras perang
dan sebagainya. Pemakanan yang rendah serat akan menyebabkan masalah sembelit
dan tabiat usus yang tidak sihat. Kajian menunjukkan tabiat usus yang tidak
sihat ini menyumbang kepada risiko kanser usus yang tinggi. Ini adalah kerana
seseorang yang menghadapi masalah sembelit ini akan menyebabkan bahan-bahan
karsinogen dalam makanan akan menyentuh dan irritasi dinding usus berlaku
dengan lebih lama dan akhirnya mengakibatkan sel-sel didinding usus berubah menjadi
sel kanser. Biasanya ia akan bermula dalam bentuk ketumbuhan kecil yang
dipanggil polip.
Elakkan makan makanan proses
yang tinggi dengan gula, tepung gandum, pengawet, pewarna, perasa yang tinggi
bahan kimia proses. Makanan proses mengganggu keasidan dalam usus yang
menyebabkan bakteria baik dalam usus tidak berkembang biak dengan baik.
Gangguan ketidakseimbangan bakteria dalam usus akan meningkatan risiko mendapat
kanser usus.
Merokok juga meningkat risiko
mendapat kanser termasuklah kanser usus. Rokok mengandungi beribu-ribu jenis
toksin dan radikal bebas yang akan menyebabkan kanser. Terdapat pelbagai kajian
yang menunjukkan kaitan rapat diantara tabiat merokok dan risiko kanser yang
lebih tinggi. Ini adalah satu lagi motivasi bagi perokok untuk meninggalkan
tabiat buruk ini untuk mengurangkan risiko mendapat kanser usus. Meninggalkan
minum arak juga mempunyai kesan yang sama menurunkan risiko mendapat kanser
usus.
Bersenam dan aktif secara
fizikal dapat mengurangkan risiko mendapat kanser usus. Kajian menunjukkan
kaitan rapat diantara masalah kegemukan dan perut buncit dengan risiko kanser
usus yang lebih tinggi. Dengan aktif secara fizikal dan bersenam akan membantu
menurunkan berat badan dan secara lansung menurunkan risiko mendapat kanser
usus.
Mencegah adalah lebih baik dari
mengubati. Kanser usus bukanlah suatu penyakit yang mudah dirawat dan ia
melibatkan banyak perbelanjaan. Mengamalkan langkah pencegahan adalah cara
terbaik walaupun ia bukanlah satu jaminan yang seratus peratus , tetapi berusaha
untuk menjaga kesihatan adalah sesuat yang dituntut oleh Islam.
Wassalam
Dr Norman Mohd Norawi
MBBS, MSc(UCSI), FAGE
No comments:
Post a Comment