BAHAYA PENGAMBILAN GARAM BERLEBIHAN
Garam
adalah salah satu bahan yang sangat biasa digunakan dalam masakan seharian
kita. Pengambilan garam amat penting kepada kesihatan jika diambil dalam jumlah
yang berpatutan. Tanpa garam suatu hidangan akan menjadi tidak enak dimakan dan
tawar serta tidak menyelerakan. Garam telah digunakan oleh manusia sejak zaman
dahulu terutamanya untuk mengawet makanan. Garam biasa dalam bentuk hablur atau
kristal halus.
Garam
diletakkan dalam makanan dalam bentuk yang nyata dan juga dalam bentuk
tersembunyi. Kebanyakan makanan proses mengandungi jumlah kandungan garam yang
tinggi. Kebanyakan orang ramai tidak sedar yang mereka telah memakan garam
secara berlebihan. Ini adalah kerana kira-kira 75% daripada garam dalam diet
seharian datangnya dari makanan terproses. Di samping itu makanan seperti roti,
bijirin serta makanan manis juga mengandungi garam walaupun tidak berasa masin
dan ini juga menjadi salah satu faktor mempengaruhi kesukaran seseorang
mengurangkan pengambilan garam yang sudah sedia ada pada sesuatu makanan .
Garam
biasa juga dikenali sebagai sodium klorida yang berasal dari laut dan lombong
garam. Selain daripada garam biasa, sumber sodium dalam makanan atau minuman
proses juga akan dilabel dengan nama seperti sodium benzoate, sodium nitrat,
sodium bikarbonat dan monosodium glutamat (MSG). Garam biasanya mengandungi
tidak kurang dari 95% natrium klorida (NaCl)
dengan kandungan sodium (Natrium ) sebanyak 40%.
Garam
biasanya dikaitkan dengan masalah tekanan darah tinggi. Kajian sains
menunjukkan dengan mengurangkan pengambilan garam, tekanan darah seseorang
individu boleh dikurangkan dan dikawal dengan lebih baik. Sebagai contoh,
pengurangan garam secara sederhana dalam tempoh empat minggu atau lebih boleh
mengurangkan tekanan darah dengan nyata di kalangan individu dewasa yang
mempunyai tekanan darah yang normal atau tinggi.
Berdasarkan
kajian meta analisis yang dilaporkan dalam British
Medical Journal (BMJ) pada tahun 2009 menunjukkan, pengurangan pengambilan
garam dalam sehari boleh mengurangkan paras tekanan darah, dan secara tidak
langsung dapat mengurang risiko penyakit jantung, serangan jantung dan strok.
Berdasarkan
kajian oleh Scientific Advisory Committee
on Nutrition pada tahun 2003 terdapat bukti saintifik terkini menunjukkan
bahawa pengambilan garam yang tinggi di kalangan kanak-kanak juga mempengaruhi
tekanan darah dan risiko beberapa penyakit seperti osteoporosis, penyakit asma,
kanser dan obesiti.
Kajian
yang dilakukan di Malaysia menunjukkan pengambilan garam adalah tinggi iaitu
8.7gram sehari berbanding saranan WHO iaitu kurang dari 5 gram sehari. Garam
biasanya diambil dalam jumlah yang tinggi apabila seseorang mengambil makanan
proses seperti makanan tin, kicap, sos, ikan masin, ikan bilis, bebola ikan,
bebola daging, bebola udang, makanan sejuk beku, daging proses seperti berger,
nugget dan sosej, jajan, kerepek dan keropok.
Seseorang
yang mempunyai paras sodium (natrium) yang tinggi di dalam darah adalah
berisiko untuk menghidap penyakit hipertensi atau darah tinggi, dan seterusnya
berisiko mendapat serangan sakit jantung dan strok. Berdasarkan Survei
Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2011, dianggarkan 32.7% atau 5.8 juta orang
dewasa berumur 18 tahun dan ke atas di Malaysia menghidap hipertensi. Manakala Kajian
Beban Penyakit (Burden of Disease Study)
di Malaysia pada tahun 2014 menunjukkan
bahawa penyakit yang menjadi penyumbang utama kepada kematian rakyat Malaysia
adalah penyakit hipertensi atau tekanan darah tinggi.
Penyakit
hipertensi ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi jangkamasa panjang seperti
penyakit strok, sakit jantung koronari, kegagalan jantung, kerosakan buah
pinggang dan kerosakan mata. Masalah utama dalam penyakit hipertensi ini adalah
ia tidak mempunyai sebarang tanda-tanda yang nyata pada peringkat permulaannya.
Oleh itu seseorang perlu kerap membuat pemeriksaan tekanan darah di
klinik-klinik atau pusat-pusat kesihatan yang berdekatan. Jika seseorang tidak
mengendahkan tekanan darahnya dan hanya mendapatkan rawatan setelah terkena
komplikasi seperti serangan jantung atau strok maka ianya adalah sesuatu yang
merugikan diri sendiri.
Terdapat
juga ahli sains yang berpendapat bahawa bahaya garam kerana kandungan sodiumnya
yang tinggi dan kerana itu makan buah-buahan secara kerap boleh membantu
menurunkan tekanan darah kerana buah-buahan juga kaya dengan garam galian
kalium atau potassium. Potassium ini akan men’seimbang’kan nisbah garam galian
sodium dan potassium dalam tubuh dan mengelakkan masalah tekanan darah tinggi
atau hypertensi ini.
Pengambilan
gula yang berlebihan dan karbohidrat terproses yang mengandungi karbohidrat
halus (refine carbohydrate) juga
adalah punca kepada masalah hypertensi. Ini adalah kerana ia menyebabkan
saluran darah arteri menjadi keras atau atherosklerosis.
Terdapat
kajian yang dijalan kan oleh National
Institute of Health, USA pada tahun 1997 yang menunjukkan pengawalan darah
tinggi boleh dilakukan dengan pemakananan yang betul. Kajian ini dipanggil kaedah pemakanan ‘DASH’ yang bermaksud “Dietary Approach to Stop Hypertension”
yang bermaksud pendekatan pemakanan
untuk mengawal darah tinggi.
Dengan
kaedah DASH ini pengambilan makanan yang rendah lemak tepu (dari sumber haiwan)
disamping itu makan makanan yang tinggi dengan
buah-buahan , sayur-sayuran dan makanan hasil tenusu yang rendah lemak.
Hasil kajian ini mendapati tekanan darah dapat diturunkan dengan baik
seakan-akan makan ubat darah tinggi. Hasilnya akan mula dilihat selepas dua
minggu mengamalkan pemakanan dengan cara ini dan kesannya sehingga lapan minggu
tanpa mengira jantina, kaum atau tekanan darah asal. Pemakanan dengan kaedah
DASH ini memberikan serat yang tinggi, zat kalsium, magnesium dan potassium
yang terbukti dengan kajian lain membantu menurunkan tekanan darah. Ia juga
rendah dengan lemak tepu dan lemak ‘trans’.
Secara
umumnya dengan makan makanan asli dan bukan makanan proses akan membantu
mengurangkan garam yang berlebihan dalam pemakanan seharian, oleh itu ia mampu
mengawal tekanan darah dengan lebih baik. Insyaallah
Dr Norman Mohd Norawi
MBBS, MSc(UCSI), FAGE
No comments:
Post a Comment