Wednesday, July 22, 2015

ELAKKAN MARJERIN DALAM PEMAKANAN KITA



Hariraya Aidilfitri menjelang tiba tidak berapa lama lagi. Semua umat Islam di Malaysia sudah pasti amat sibuk dengan persediaan untuk berhariraya. Di antara persediaan utama yang disediakan untuk Hari Raya adalah kuih raya atau biskut raya. Kebanyakan dari kita hari ini lebih suka untuk membeli sahaja kuih raya ini kerana faktor kesuntukan masa dan ianya memudahkan.


Tahukah kita kebanyakan kuih raya atau biskut raya ini disediakan menggunakan marjerin sebagai salah satu ramuannya. Marjerin telah menjadi suatu yang amat sinonim dengan kuih raya sehingga kita amat mudah mengingati nama-nama jenama marjerin yang tertentu yang dikaitkan dengan kuih raya.
Marjerin sebenarnya adalah lemak tepu sintetik yang dihasilkan melalui proses ‘hidrogenasi’ minyak masak. Dalam proses ini atom hidrogen ditambahkan kepada minyak masak cecair dan ianya akan bertukar menjadi lebih keras. Proses ini akan menyebabkan minyak ini menjadi beku dan lebih mudah disimpan serta tahan lebih lama. Proses hidrogenasi ini akan menyebabkan molekul minyak  tersebut berubah kepada bahan yang dipanggil sebagai ‘ Asid Lemak Trans’ (Trans Fatty Acids). Menurut kajian di USA, 40% sumber  asid lemak trans dalam pemakanan adalah dari makanan proses seperti biskut, kek, kerepek, pai dan roti manakala 17% adalah daripada penggunaan marjerin.


Kajian terkini menunjukkan   bahan yang mengandungi asid lemak trans ini mempunyai risiko yang tinggi kepada kesihatan kerana ianya mempunyai kaitan yang sangat kuat kepada masalah keradangan atau inflammasi saluran darah, kolesterol tinggi, sakit jantung koronari, stroke, diabetis, kanser, darah tinggi dan sebagainya.


Diantara kajian yang popular yang dipanggil Nurse’s Health Study menunjukkan wanita yang mengambil lebih banyak asid lemak trans dalam pemakanan seharian mereka mempunyai risiko 50% lebih tinggi mendapat serangan jantung. Pengkaji di Harvard Universiti membuat rumusan bahawa seseorang yang meninggalkan pengambilan asid lemak trans akan menurunkan risiko mendapat diabetis sehingga 40% lebih rendah berbanding dengan seseorang yang terus mengambil asid lemak trans dalam pemakanan mereka.
Kajian sains telah membuktikan bahawa  pemakanan yang tinggi dengan asid lemak trans menyebabkan  masalah atherosklerosis’ iaitu saluran darah dijantung tersumbat kerana berlaku pengumpulan kolesterol didinding saluran darah koronari kerana saluran darah tersebut mengalami masalah keradangan atau inflamasi.


Kajian juga menunjukkan pengambilan trans fat menyebabkan  paras kolesterol  LDL dan trigliserida meningkat dan merendahkan paras kolesterol  HDL. Oleh kerana itu ianya juga meningkatkan risiko mendapat masalah penyakit jantung koronari, darah tinggi, stroke dan diabetis. Kajian juga menunjukkan asid lemak trans ini adalah jauh lebih merbahaya kepada kesihatan daripada lemak tepu dari sumber haiwan dan sumber tumbuhan seperti minyak kelapa.


Dalam zaman sekarang, penggunaan asid lemak trans ini amat berleluasa hingga hampir mustahil untuk seseorang mengelak daripada memakannya setiap hari. Hampir semua makanan proses menggunakan asid lemak trans seperti mee segera, biskut, pizza, kuih-muih, kek , pastri, kerepek, donut, kentang goreng, jajan dan sebagainya. Kebanyakan makanan-makanan ini menggunakan marjerin atau ‘shortening’. 
Makanan segera seperti ‘berger’ yang dijual  ditepi jalan atau direstoran makanan segera juga mengandungi asid lemak trans yang tinggi kerana ia digoreng menggunakan marjerin. Minyak yang kaya dengan asid lemak tak tepu (PUFA) seperti  masak sayuran (soya, bunga matahari, jagung) yang dipanaskan dengan suhu yang tinggi juga akan berubah menjadi asid lemak trans apabila digunakan dalam gorengan ‘dalam’ (deep frying) . Disamping itu  juga,  makanan segera banyak menggunakan bahan perasa dan bahan pengawet. Kurangkanlah pengambilan makanan seperti ini kerana ia boleh menyebabkan masalah sakit jantung dan penyakit kronik yang lain.


Alternatif yang lebih sihat adalah penggunaan minyak yang lebih sihat seperti minyak zaitun, santan, minyak kelapa dan juga minyak kelapa sawit. Oleh kerana itu boleh dikatakan makanan atau kuih raya yang menggunakan santan dalam ramuannya seperti dodol, wajik, lemang dan rendang adalah lebih sihat kerana ianya mengandungi minyak kelapa atau santan. Kajian terkini membuktikan bahawa santan kelapa atau minyak kelapa bukanlah punca kepada masalah kolesterol atau sakit jantung malahan ianya boleh mengurangkan risiko penyakit jantung ini. 
Asid lemak trans juga terdapat didalam krimer atau ‘susu krimer’ yang amat popular di Malaysia dalam minuman seperti teh tarik. Pengambilan minuman seperti ini tidak sihat kerana kandungan asid lemak trans nya dan juga kerana gulanya yang sangat tinggi. Oleh kerana kesedaran daripada pengguna yang semakin meningkat, industri makanan telah mengeluarkan pelbagai produk tanpa asid lemak trans  yang di label sebagai ‘tanpa asid lemak trans’. Sekarang terdapat juga produk marjerin yang bebas asid lemak trans dipasaran.  Jika anda masih mahu menggunakannya, maka pilih lah produk seperti ini yang lebih selamat.



Bacalah pembalut plastik makanan segera yang kita beli dan telitilah pada labelnya dan perhatikan perkataan seperti “minyak sayuran terhidrogenasi” atau‘ hydrogenated vegetable oils’  atau ‘partially hydrogenated vegetable oils’ dan sebagainya. Ini adalah asid lemak ‘trans’ yang terkandung dalam makanan tersebut. Terdapat sesetengah pengeluar makanan telah mula menggunakan minyak yang tidak mengandungi asid lemak ‘trans’  dan melabelnya sebagai makanan sihat.


Jagalah pemakanan anak-anak anda dan keluarga anda dengan tidak mengambil makanan yang mengandungi asid lemak trans dalam musim perayaan ini dan juga seterusnya dalam seluruh kehidupan kita untuk kesihatan yang lebih baik. Insyaallah.

Dr Norman Mohd Norawi
MBBS, MSc(UCSI), FAGE


No comments: