Bulan Ramadhan adalah bulan yang penuh barakah dan bulan ujian untuk semua
umat Islam. Kesabaran kita diuji dengan menahan lapar, dahaga, menjaga
mata, hati dan lidah kita dari
perkara-perkara yang merosakkan pahala berpuasa. Dalam kita berpuasa ini kita
akan mendapat faedah kesihatan yang amat baik jika kita mengikut kaedah
berpuasa yang sebenarnya dengan makan secara betul dan sihat. Pemakanan yang
salah dan tidak sihat akan menyebabkan kita tidak mendapat faedah yang maksimum
dalam proses kita berpuasa ini.
Bagaimanakah pemakanan yang sihat patut diamalkan dalam bulan Ramadhan ini.
Terdapat beberapa panduan umum yang boleh kita ikuti dan jadikan panduan semasa
berbuka dan bersahur dan juga makan diantara waktu keduanya.
Semasa berbuka perkara yang utama adalah mengawal jumlah pemakanan yang
kita ambil. Kita perlu mengikut sunnah Rasulullah SAW iaitu dengan berbuka
dahulu dengan beberapa biji buah kurma dan minum air kosong. Kajian-kajian saintifik terkini menunjukkan
buah kurma sememangnya mempunyai banyak kelebihan dari aspek kesihatan. Buah
kurma amat kaya dengan serat, vitamin, mineral, anti oksidan, anti keradangan
dan anti bakteria. Kandungan khasiat pemakanan yang tinggi dalam buah kurma ini
amat baik untuk mencegah pelbagai jenis penyakit dan mengekalkan kesihatan yang
optimum.
Kurma kaya dengan bahan sebatian fenolik anti
oksidan seperti pro-cyaanidin, tannins,coumaric, ferulic, sinapic
dan flavonoids seperti beta karotin,
lutein dan zeaxantine. Semua sebatian anti oksidan ini mampu melawan kesan radikal bebas dan
boleh mencegah kanser. Bahan flavonoids ini juga boleh meningkatkan imuniti,
melawan kesan keradangan dan mencegah mutasi sel. Kurma juga mempunyai zat besi
yang tinggi dan boleh mencegah masalah anemia. Kurma mempunyai kandungan
mineral kalium yang tinggi dan ia amat baik mengawal tekanan darah tinggi.
Disamping itu ia juga mengandungi mineral lain seperti magnesium, kalsium,
manganese dan kuprum yang amat penting untuk fungsi metabolisma tubuh manusia.
Buah kurma juga mempunyai indeks glisemik yang
sangat tinggi oleh itu ia amat cepat meningkatkan paras glukosa dalam darah.
Ini amat baik kerana setelah seharian berpuasa paras glukosa dalam darah kita
telah turun ke tahap yang sangat rendah menjelang waktu berbuka. Dengan makan
makanan berglisemik indeks tinggi, kita dapat memulihkan tenaga kita dengan
sangat cepat dan mengurangkan rasa lapar dengan segera. Kelebihan ini boleh
kita manfaatkan untuk mengurangkan jumlah makanan yang kita makan semasa
berbuka. Selepas berbuka dengan kurma dan air tadi, kita perlu menunaikan solat
Maghrib terlebih dahulu dan hanya selepas itu kita menjamah makanan yang lebih
berat secara sederhana. Selera kita akan mula berkurangan selepas solat maghrib
tadi kerana paras glukosa darah telah mula naik kerana pengambilan kurma
sebelumnya. Disinilah hikmahnya kita mengikut sunnah Rasulullah SAW kerana
kaedah ini akan mencegah kita daripada makan berlebihan semasa berbuka.
Jika kita tidak dapat makan kurma kita boleh memilih
buah-buahan yang lain atau makanan manis yang
lain seperti kuih muih untuk menggantikan kurma tadi dan ini bersesuaian
dengan saranan Rasulullah SAW. Kita tidak digalakkan makan terus makanan yang
berat semasa berbuka kerana ini akan menyebabkan kita makan secara berlebihan
kerana isyarat ‘kenyang’ mengambil masa lebihkurang 20 minit untuk sampai ke
otak. Oleh itu kita cenderung untuk makan secara berlebihan semasa berbuka.
Apabila telah kekenyangan kita akan ‘tersandar’ dan merasa cukup malas untuk
bergerak dan ini akan menggganggu ibadah solat kita seterusnya. Sedangkan kita
perlu memperbanyakkan ibadah semasa bulan Ramadhan ini. Inilah cabarannya semasa
berbuka yang perlu kita hadapi untuk mendapat pahala yang penuh dan keberkatan
dari Allah SWT.
Kita juga perlu minum secukupnya semasa Ramadhan
ini untuk mengelakkan masalah dehidrasi semasa berpuasa. Minumlah air mineral
atau air kosong secukupnya dan kurangkan minuman bergula tinggi. Minumlah lapan
gelas air sepanjang malam dari waktu berbuka hingga ke waktu sahur setiap hari.
Elakkan minuman manis seperti teh tarik atau minuman berkarbonat kerana ia
mengandungi gula yang sangat tinggi dan juga ia boleh menyebabkan kita
mengalami masalah dehidrasi semasa berpuasa keesokkannya. Semasa bersahur minumlah
sekurang-kurangnya dua gelas air mineral.
Semasa bersahur keutamaan kita adalah untuk
makan makanan yang boleh membekalkan tenaga dengan lebih lama untuk berpuasa
disiang harinya. Oleh itu pilihan kita adalah makan lebih makanan berserat
tinggi seperti beras perang, oat, roti serat penuh. Jika kita memilih untuk
makan nasi putih, maka kita boleh mendapatkan serat tambahan dengan makan lebih
sayur-sayuran, ulam-ulaman dan buah-buahan. Makan lauk yang dimasak dengan
santan juga adalah baik kerana kajian menunjukkan lemak atau minyak kelapa atau
santan kelapa adalah lemak yang sangat sihat. Makan makanan yang bergoreng dan
bergaram tinggi tidak digalakkan. Elakkan meningggalkan bersahur kerana ia
adalah makan yang amat penting semasa berpuasa dan ia mempunyai keberkatannya
yang dijanjikan. Sahurlah diwaktu yang dekat dengan waktu subuh dan bukannya
ditengah malam.
Jika kita ingin makan moreh atau makan diwaktu
malam sebelum tidur, maka janganlah berlebih-lebihan atau makan makanan yang
berat . Pilihlah buah-buahan dan kekacang yang lebih sihat. Jika kita memilih
untuk makan kuih-muih maka kita perlu makan sedikit sahaja.
Utamakanlah beribadah secara maksimum semasa
Ramadhan ini dengan bersolat, berzikir, membaca Al Quran dan bersedekah
sebanyak-banyaknya mengikut kemampuan kita, Insyallah kita akan menjadi muslim
yang cemerlang selepas Ramadhan ini dan Insyaallah lebih sihat dan cergas.
Wallahualam.
Dr Norman
Mohd Norawi
MBBS,
MSc(UCSI), FAGE
No comments:
Post a Comment