Wednesday, February 27, 2013

Kesilapan Dalam menurunkan berat badan


Artikel Harian Metro 27 Feb 2013

Masalah berat badan berlebihan adalah suatu masalah yang semakin serius dalam masyarakat kita di Malaysia hari ini. Ramai yang mengambil pendekatan mengurangkan makan dan bersenam untuk menurunkan berat badan. Tanpa kita sedari, ada yang membuat kesilapan dalam usaha menurunkan berat badan kita. Diantara kesilapan-kesilapan yang selalu dilakukan oleh orang ramai adalah:

Menurunkan berat badan hanya dengan bersenam

Senaman amat penting untuk menurunkan berat badan, tetapi dengan hanya bergantung kepada senaman semata-mata tanpa mengawal pemakanan adalah satu usaha yang sia-sia. Kajian mendapati seseorang yang hanya bersenam tanpa mengawal jumlah makanan dan kalori makanan yang dimakan akan menyebabkan berat badan amat susah diturunkan malahan berat badan akan bertambah. Ini adalah kerana ramai orang yang mengira kalori yang dibakar apabila bersenam dan menyangka bahawa dengan kalori yang telah dibakar maka tidak perlu lagi mengawal jumlah makanan yang diambil. Jika anda ingin menurunkan berat badan secara maksimum, maka jumlah pemakanan seharian masih perlu di kawal jumlahnya walaupun anda bersenam.


Makan produk yang ‘rendah lemak’

Kita selalu memilih makanan atau produk yang dilabel sebagai ‘rendah lemak’ dan merasakan produk-produk ini baik untuk kesihatan dan boleh membantu menurunkan berat badan. Hakikatnya produk-produk ini sebenarnya mempunyai nilai kalori yang tinggi kerana kandungan gula yang tinggi. Pengeluar produk-produk ini mengurangkan lemak dalam produk mereka dan tetapi mereka akan menambah kandungan gula untuk membuatkan produk-produk ini lebih sedap.Kajian sains mendapati lemak mono tak tepu (kekacang, avocado, minyak zaitun) dan lemak omega 3 dari ikan amat baik untuk menurunkan berat badan.


Minum minuman ‘diet’ .

Kajian mendapati pengambilan minuman ‘diet’ akan menyebabkan masalah berat badan dan kencing manis walaupun kalorinya lebih rendah. Satu kajian di Texas Health Science Center di San Antonio, USA mendapati seseorang yang mengambil minuman ‘diet’ akan menghadapi sehingga 70% peningkatan saiz pinggang daripada seseorang yang mengambil minuman biasa. Dalam kajian yang sebelumnya juga mendapati, risiko obesiti bertambah sehingga 41% untuk penggemar minuman ‘diet’ ini. Menurut pakar pemakanan , fenomena ini berlaku kerana pemanis tiruan yang rendah kalori dalam minuman ‘diet’ ini akan meningkatkan selera makan dan menghalang otak mendapat ‘isyarat kenyang’ apabila perut telah penuh. Minum air mineral adalah lebih baik untuk menurunkan berat badan.


Terlalu kerap menimbang berat badan

Seseorang yang ingin menurunkan berat badan kadangkala terlalu ‘obses’ dengan nombor pada alat penimbang. Ini sebenarnya boleh menjadi suatu ‘penghalang’ kepada seseorang yang ingin menurunkan berat badan. Berat badan bukanlah kayu ukur kepada kesihatan anda. Berat badan yang ditimbang dengan alat penimbnag tidak membezakan berat otot, air , lemak dan makanan dalam perut anda. Jika anda terlalu kerap menimbang berat badan, anda akan menjadi lebih cepat kecewa jika mendapati berat badan anda tidak turun atau turun dengan jumlah yang amat sedikit atau lebih buruk lagi berat badan anda bertambah pula.


Terlalu yakin dengan kemampuan diri

Terlalu yakin dengan kemampuan diri untuk berdiet dan mengikut seratus peratus pemakanan sihat sepanjang masa. Sikap seperti ini akan menyebabkan anda menjadi cepat kecewa bila ter’lanjur’ makan makanan tidak sihat. Sebagai manusia biasa akan ada masanya , kita gagal melawan nafsu makan dan ‘termakan’ makanan yang tidak sihat, janganlah kecewa. Peruntukan 20% dalam jumlah makanan anda untuk sesekali ‘termakan’ makanan yang kurang sihat dan pastikan dalam 80% corak pemakanan anda adalah pemakanan yang sihat. Bersikap ‘moderate’ seperti ini akan memastikan berat badan yang sihat kekal lebih lama dan lebih praktikal dalam kehidupan seharian.



Terlalu berpantang/ber’diet’ melampau.

Walaupun terlebih makan adalah diantara punca berat badan berlebihan, tetapi janganlah anda makan terlalu sedikit dan berpantang keterlaluan sehingga anda menjadi terlalu kurus dan mendapat masalah kekurangan zat makanan. Jika anda berlapar terlalu kerap , maka badan anda akan berubah kepada ‘mode kebuluran’ (starvation mode). Metabolisma badan akan turun, dan segala yang anda makan walaupun sedikit akan disimpan sebagai ‘lemak’ dan ‘otot’ and menjadi kecut. Apabila anda tidak mampu meneruskan ‘berdiet’ yang melampau seperti ini, maka anda akan mula makan tanpa kawalan kerana selera bertambah-tambah dan semuanya akan menjadi lemak. Berat badan anda akan bertambah dengan sangat cepat dan menjadi lebih gemuk dari sebelumnya. Akhirnya , anda berdiet semula, dan kitaran ini akan berterusan dan anda akan gagal menurunkan berat badan anda.



   

Terlalu cepat berputus asa

Jika anda gagal untuk kali pertama dalam percubaan menurunkan berat badan janganlah terlalu cepat mengalah. Kajian mendapati seseorang yang hanya mencuba untuk menurunkan berat badan akan mendapat faedah kesihatan walaupun gagal menurunkan sedikitpun berat badannya.         Buku saya “8 Rahsia menguruskan badan tanpa berdiet” adalah diantara buku yang boleh anda baca untuk mendapat maklumat yang tepat untuk menurunkan berat badan dengan cepat dan sihat, dapatkan dari saya dengan email: drnormanmlk@yahoo.com.my.



Jadikanlah matlamat untuk mendapat kesihatan yang baik sebagai sebab utama menurunkan berat badan kerana kesihatan yang baik akan terpancar sebagai kecantikan yang sebenarnya.


 
Wallahualam,


Dr Norman Mohd Norawi

MBBS, FAGE, MScAAARM

Tuesday, February 26, 2013

Makan Ikan menurunkan paras Kolesterol

Masalah berlebihan kolesterol atau hypercholesterolemia adalah telah menjadi suatu isu kesihatan di zaman moden sekarang.Pelbagai jenis ubat dicipta untuk mengurangkan paras kolesterol darah. Tetapi ironinya , masalah ini masih lagi membelengu masyarakat kita sehingga kini dan kita dapati statistik kematian akibat serangan jantung terus meningkat dari tahun kesetahun.



 
Di antara punca kenapa kita amat susah menurunkan paras kolesterol adalah berpunca dari kesilapan dalam pemilihan makanan. Makan makanan yang tinggi karbohidrat, gula berlebihan, lemak tepu, makanan tinggi dengan minyak ’asid lemak trans’ dan makanan proses , kurang aktiviti fizikal adalah diantara punca kepada masalah kolesterol berlebihan.

Hakikatnya , jika makan adalah punca kolesterol yang tinggi , maka cara terbaik untuk kita mengawal paras kolesterol ialah dengan makan makanan yang boleh menurunkan paras kolesterol ini. Terdapat banyak kajian sains yang telah dilaporkan dalam jurnal-jurnal perubatan yang membuktikan pemakanan ikan boleh membantu menurunkan paras kolesterol darah.


 
Makanan laut adalah makanan yang baik dalam Islam dan ianya sangat istimewa kerana semua makanan laut adalah halal, sebagaimana hadis Nabi SAW yang bermaksud :

Rasulullah SAW bersabda tentang laut,"Airnya mensucikan dan halal bangkainya."

(Diriwayatkan oleh at-Tirmidzi, an-Nasa-ie, Ibnu Majah, dan Abu Dawud)

Jelas disini terbukti bagaimana benarnya sabda Nabi Muhammad SAW yang mempunyai rahsia dan hikmah yang akhirnya terbukti secara saintifik.

Makanan laut bukanlah punca kolesterol !!

Hasil pemerhatian awal saintis mendapati masyarakat Inuit atau Eskimo mempunyai kadar penyakit jantung yang amat rendah dan paras kolesterol yang lebih rendah berbanding masyarakat biasa di Bandar di USA dan Eropah. Sedangkan, diet pemakanan masyarakat Eskimo ini amat tinggi dengan lemak dan minyak, walaupun mereka amat kurang memakan sayur-sayuran. Setelah kajian dijalankan didapati kandungan makanan orang Eskimo ini amat tinggi dengan asid lemak Omega 3.


Pemerhatian yang serupa bagi penduduk di Okinawa, Jepun dan penduduk di Kepulauan Crete, Mediterranean juga mempunyai kadar penyakit jantung yang lebih rendah berbanding masyarakat di barat. Hasil kajian juga mendapati penduduk di kedua-dua tempat ini makan ikan dan makanan laut lain seperti udang ,ketam, sotong dengan banyak. Kajian saintifik pula membuktikan bahawa makanan laut ini amat kaya dengan Omega 3.

    
Okinawan juga mengamalkan senaman dengan Seni Karate

Fakta mengenai kajian sains dan faedah kesihatan omega 3 ini telah saya tulis didalam buku saya “ Omega 3: Fahami faedahnya kepada kesihatan anda





Ikan mempunyai banyak lemak didalamnya. Kadang-kadang kita terlalu takut dengan istilah ‘lemak’ hingga kita menyangka semua lemak adalah sama dan boleh meningkat paras kolesterol kita. Sebenarnya, lemak ikan adalah contoh lemak yang ‘sihat’ dan amat baik untuk kesihatan. Kajian telah membuktikan lemak ikan amat kaya dengan asid lemak ‘Omega 3’ yang telah terbukti boleh mengurangkan risiko sakit jantung koronari.

Omega 3 menurunkan paras trigliserida , kolesterol ‘jahat’ iaitu LDL dan menaikkan paras kolesterol ‘baik’ iaitu HDL. Kajian di barat menunjukkan ikan yang berlemak seperti ikan salmon, tuna, sardin, makerel dan trout mempunyai kandungan omega 3 yang amat tinggi. Secara teorinya saintis berpendapat, omega 3 akan memperlahankan pemendapan kolesterol pada dinding saluran darah dan mengurangkan ‘inflamasi’ mikro di seluruh tubuh manusia. Oleh kerana itu pemakanan ikan setiap hari amat digalakkan sebagai sebahagian dari cara pemakanan yang sihat yang boleh menurunkan paras kolesterol.


Bukti kajian sains tentang ikan dan kesihatan jantung

Banyak kajian telah dijalankan menunjukkan kesan baik pemakanan ikan dengan kesihatan jantung. Dalam satu laporan yang diterbitkan dalam The American Journal of Clinical Nutrition pada tahun 1997, pengkaji mendapati dengan pengambilan omega 3 dengan makan ikan setiap hari menurunkan paras trigliserida darah sehingga 25%-30%.

Satu kajian di Amerika Syarikat yang dipanggil DART Study 2. (The Diet and Reinfarction Trial), mengkaji hubung kait antara pemakanan ikan yang kaya dengan Omega 3 dengan pencegahan serangan jantung untuk kali kedua. Hasil kajian ini mendapati terdapat penurunan sebanyak 29 peratus di dalam kadar kematian di kalangan pesakit yang makan ikan setiap hari.


 
Oleh kerana bukti-bukti saintifik yang semakin banyak dikumpulkan maka FDA di Amerika Syarikat telah mengesahkan bahawa kesan omega 3 (EPA dan DHA) mampu menurunkan risiko sakit jantung koronari. Ia juga telah membenarkan pengilang dan pengedar yang menghasilkan makanan dan suplemen mengiklankan bahawa produk yang mengandungi omega 3 boleh mengurangkan risiko sakit jantung koronari dan menurunkan paras kolesterol darah.

Makan lah ikan setiap hari untuk kesihatan jantung dan menurunkan paras kolesterol darah. Semua jenis ikan mengandungi kandungan omega 3 yang tinggi berbanding makanan lain. Jika anda tidak mahu makan ikan setiap hari, maka pengambilan suplemen omega 3 juga membantu mendapatkan sumber omega 3 untuk menurunkan paras kolesterol.


Jika anda memilih untuk makan ikan, cara masak juga mempengaruhinya paras kolesterol anda juga menurut pakar pemakanan. Jangan menggoreng ikan secara ‘gorengan dalam’(deep fry) atau anda menggoreng dengan minyak sapi atau marjerin kerana ia adalah minyak ‘asid lemak trans’ yang boleh melawan kesan kebaikan omega 3 menurunkan paras kolesterol.

Cara masakan yang lebih baik adalah dengan cara memanggang, merebus, microwave dan stim ikan tersebut.Jika memilih untuk menggoreng, maka gorenglah dengan miyak yang sedikit. Penggunaan minyak zaitun sebagai minyak masak juga amat membantu menurunkan paras kolesterol.

Makan sandwich tuna dengan roti berserat penuh adalah satu contoh makanan yang amat baik menurunkan paras kolesterol.




Berapa banyak ikan yang perlu dimakan?

Mengikut kajian yang dibuat, cadangan pemakanan ikan yang baik adalah makan ikan sekurang-kurangnya dua hidangan seminggu. Cara terbaik ialah makan ikan yang kita suka. Makan ikan yang lebih kecil saiznya juga adalah baik kerana mengurangkan risiko pencemaran logam raksa (mercury) dan racun PCB yang mencemarkan daging ikan terutamanya ikan yang lebih besar seperti ikan tuna dan ikan jerung.


 
Persatuan Jantung Amerika Syarikat (AHA) mencadangkan pengambilan satu gram EPA dan DHA setiap hari sekurang-kurangnya dengan makan ikan untuk mengurangkan risiko sakit jantung koronari.


 
Jika anda tidak suka ikan maka anda boleh mengambil makanan lain yang kaya dengan omega 3 seperti minyak flaxseed, minyak kanola, kacang walnut, telur diperkaya omega 3 dan suplemen omega 3 yang berada dipasaran sekarang.

.


Wallahualam.
Dr Norman Mohd Norawi
(MBBS, FAGE, MScAAARM)



Thursday, February 21, 2013

7 petua mengurangkan kedutan kulit



Kedutan dan garis halus pada wajah adalah masalah yang biasa kita kaitkan dengan proses penuaan. Apabila umur meningkat maka kolagen dan elastin dibawah kulit akan mengendur dan mengakibatkan masalah kedutan dan garis halus. Kesannya, kulit menjadi longgar, kendur, hilang lemak, nipis dan kasar. Tarikan graviti dan pergerakan otot muka kerana ekpresi muka selama bertahun-tahun menjadikan kulit muka menurun dan mengendur ke bawah dan menyebabkan kedutan yang lebih kasar.Terdedah kepada cahaya matahari yang lama , merokok secara aktif atau pasif disamping faktor genetik menambahkan lagi masalah kulit kedut ini.


 
Untuk mengurangkan masalah kulit berkedut ini maka beberapa cara boleh diamalkan.

Pertama, selalulah menggunakan krim pelindung matahari yang mempunyai faktor pelindung matahari (SPF) yang lebih dari 30 apabila keluar melakukan aktiviti ditengah panas. Penggunaan alat perlindung matahari fizikal seperti topi, payung, tudung kepala dan sebagainya juga boleh membantu memberikan perlindungan dari cahaya matahari. Sinaran ultraungu (UV) dari cahaya matahari akan merosakkan kulit yang menyebabkan masalah jeragat dan kulit cepat berkedut.


 
Kedua, elakkan keluar dibawah cahaya matahari pada waktu sinaran ultra ungu adalah pada tahap maksimum iaitu diantara pukul 10am ke 3pm waktu Malaysia. Kesan sinaran ultra ungu tetap memberikan kesan kepada kulit pada waktu ini, walaupun menggunakan krim pelindung matahari atau topi, tudung dan sebagainya.

matahari tengahari
Ketiga, ambil makanan yang kaya dengan vitamin C seperti limau, jambu batu, buah kiwi, oren, sayur-sayuran dan sebagainya kerana vitamin C membantu menghasilkan kolagen yang secukupnya untuk kulit. Pengambilan suplemen vitamin C juga boleh membantu jika seseorang kurang makan buah-buahan atau sayur-sayuran.


 
Keempat, ambil makanan yang kaya dengan omega 3 juga boleh membantu mengurangkan masalah kedutan kulit. Omega 3 akan menyeimbangkan asid lemak dalam tubuh dengan omega 6 dan omega 9. Lemak yang tidak seimbang menyebabkan kehilangan lemak dibawah kulit dan menyebabkan masalah kulit berkedut. Pengambilan suplemen omega 3 juga boleh membantu jika kita kurang makan ikan dan sumber asli omega 3 yang lain.


 
Kelima, minum air secukupnya adalah satu faktor yang amat penting. Apabila semakin meningkat usia manusia akan semakin kekurangan air didalam badan. Disamping itu, semakin umur meningkat sesetengah dari kita amat kurang minum air kerana tidak suka untuk buang air kecil selalu. Bagi pekerja pejabat yang duduk didalam pejabat yang berhawa dingin, kehilangan air juga adalah ketara kerana dalam kawasan berhawa dingin kelembapan adalah rendah menyebabkan kulit menjadi lebih mudah kering. Suasana yang sejuk dalam bilik berhawa dingin juga menyebabkan seseorang semakin kurang minum air. Kesannya adalah kulit kehilangan kelembapan dan lebih mudah menjadi berkedut serta bergaris halus yang lebih nyata. Minumlah air kosong atau air mineral yang akan membantu kesegaran kulit dan elakkan pengambilan air bersoda dan bergas. Kurangkan pengambilan kopi dan teh yang menyebabkan masalah dehidrasi dan kulit kering.


Keenam, gunakan krim pelembap yang mengandungi vitamin C, kolagen atau minyak kamomile kerana ia boleh mengelakkan kulit menjadi kering. Kolagen dalam krim pelembap tidak akan diserap masuk kedalam kulit kerana molekulnya yang sangat besar, tetapi ia mengekalkan kelembapan luaran. Bahan-bahan lain juga digunakan dalam krim pelembap seperti minyak geranium maculatum, glikosaminoglikans, minyak lavender, pentanol, vitamin A (retinil palmitat), lesitin, sodium hyaluronat dan vitamin E.



Ketujuh, pengambilan makanan yang kaya dengan anti oksidan juga membantu mengurangkan masalah kedutan dan garis halus kulit. Anti oksidan membantu melindungi kulit dari kerosakan akibat radikal bebas dari sinaran ultra ungu matahari.Semakin meningkat usia dan pendedahan kepada matahari dan pencemaran seperti asap kenderaan dan asap rokok akan meningkatkan tekanan oksidatif kepada kulit yang menyebabkan masalah kedutan kulit dan garis halus serta masalah jeragat. Kerana itu terdapat banyak produk dan krim kecantikan menggunakan bahan anti oksidan seperti vitamin C, vitamin A, vitamin E, piknogenol, anthosianidin dan fitonutrien.


Amalkan pemakanan sihat, suplemen dan anti oksidan yang secukupnya dan perlindungan dari cahaya mataharidisamping minum air yang cukup setiap hari boleh membantu mengurangkan kesan kedutan pada kulit terutama pada wajah seseorang, Insyaallah.

  

Wassalam

Dr Norman Mohd Norawi

(MBBS, FAGE, MScAAARM)

Pengamal Perubatan Am,

Pengkhususan Aestetik, Anti Penuaan dan Perubatan Regeneratif

Monday, February 18, 2013

SENAMAN DAN KESIHATAN


Apabila kita bercakap tentang ‘ubat’ selalunya kita hanya terbayangkan tentang pil, capsul atau suntikan yang diberikan oleh doktor. Amat ganjil jika doktor memberikan kita preskripsi ‘senaman’. Hakikatnya senaman juga adalah satu bentuk ‘ubat’ untuk merawat penyakit. Konsep senaman sebagai satu ubat adalah sesuatu yang telah terbukti dari segi sains.



Banyak kajian menunjukkan senaman mampu mencegah dan merawat pelbagai jenis penyakit seperti penyakit jantung, kanser, stroke, darah tinggi, penyakit sekatan pulmonari (COPD) dan kencing manis. Dengan senaman, tulang , ligamen dan tendon menjadi lebih kuat dan ini akan mencegah masalah reput tulang (osteoporosis) dan reput sendi (osteoarthritis) disamping itu ia mencegah masalah terjatuh akibat lemah otot dan sendi.

"Marathon Singh" masih mampu berlari dalam London Marathon walaupun telah berusia 102 tahun


Dalam Islam, senaman adalah satu sunnah Nabi Muhammad SAW. Ada hadis Nabi Muhammad SAW yang bermaksud:

Orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dikasihi Allah daripada Mukmin lemah. Oleh itu, berpegang teguhlah pada setiap kebajikan yang akan memberi manfaat.´

(Riwayat Ahmad,Muslim dan Ibnu Majah daripada Abu Hurairah r.a)

Rasulullah SAW adalah seorang yang aktif secara fizikal sehingga ke akhir hayatnya. Baginda Rasulullah, menyeru umatnya berusaha bersungguh-sungguh menjadi umat yang kuat dan sihat. Baginda menggalakkan umat Islam dengan riadah berkuda, memanah, bergusti berlumba lari dan berenang untuk menguatkan tubuh badan. Rasulullah sendiri menjadi panglima perang semasa dalam umur 50an, menunjukkan betapa cergas dan sihatnya Rasulullah dari segi fizikal.

Sukan memanah adalah sunnah- sekadar hiasan

Kesan psikoloji dan fisioloji senaman juga amat baik. Orang yang selalu bersenam akan lebih tenang, fokus dan tidak mudah stress. Fungsi psikologi dipertingkat dengan penampilan diri yang lebih menarik. Dengan bersenam , jantung dan paru-paru berfungsi secara optimum dan kekuatan serta daya tahan otot meningkat oleh kerana itu masalah di bahagian tulang belakang jarang dialami.

Senaman juga bertindak sebagai agen anti penuaan dengan cara mengurangkan tindak balas negatif akibat stress. Berat badan yang sesuai akan lebih mudah dikekalkan dan risiko penyakit jantung koronari berkurangan dengan bersenam secara konsisten. Orang yang selalu bersenam akan kelihatan lebih muda dari usianya.

Faedah kesihatan dengan senaman bukanlah khusus kepada sejenis penyakit sahaja, tetapi ia mampu mencegah pelbagai jenis penyakit. Bersenam juga boleh memberikan kesan positif kepada kesihatan adalah kerana stress rendah dan menurunkan berat badan. Senaman menaikkan ‘ mood ’ dan jati diri, meningkatkan tenaga, mencantik rupa fizikal dan membuatkan seseorang merasa lebih sihat secara umumnya. Bersenam adalah amalan untuk gaya hidup sihat.


Otak yang sihat dan cerdas adalah hasil dari tubuh badan yang sihat. Disamping pemakanan yang sihat , senaman dan aktiviti fizikal adalah satu cara yang utama dalam mengekalkan kesihatan yang optimum. Saya telah menulis secara lebih mendalam didalam buku saya “8 Rahsia menguruskan badan tanpa berdiet “ tentang konsep senaman dan aktiviti fizikal yang bagaimana membantu menurunkan berat badan.

Aktiviti fizikal seperti berjalan, berlari, berenang, menyangkul, berbasikal, bermain sukan, seni mempertahankan diri dan sebagainya adalah contoh yang baik untuk kita mengamalkan senaman setiap hari. Senaman akan menyebabkan pengaliran arah lebih lancar dan meningkatkan pengoksidaan sel-sel dalam tubuh manusia. Kekurangan oksigen boleh menyebabkan kita rasa tidak sihat, kurang bertenaga, mudah mengantuk, cepat lupa, susah fokus dan tidak bermaya setiap hari.


Senaman juga akan meningkatkan paras hormon dalam badan seperti hormon tumbesaran (Growth Hormon) , testosteron dan thyroid . Peningkatan paras hormon ini lah yang membantu menurunkan berat badan dan membakar lemak-lemak yang terkumpul. Oleh itu senaman menurunkan berat badan secara tidak lansung dan bukanlah semata-mata kerana senaman membakar kalori yang tersimpan. Senaman juga membantu menurunkan hormon-hormon yang menyebabkan masalah kegemukan. Senaman menurunkan paras hormon kortisol yang meningkat disebabkan oleh masalah stress berpanjangan dan senaman juga akan menurunkan paras hormon insulin yang menyebabkan masalah sindrom metabolik.


 
Terdapat lebih dari 40 kajian yang dilaporkan dalam jurnal-jurnal perubatan yang menunjukkan senaman secara sederhana boleh menurunkan risiko penyakit jantung sehingga 30% ke 50%. Senaman sederhana adalah seperti berjalan kaki sejauh 3km selama 40minit, mambasuh dan mengilatkan kereta selama sejam, berkebun selama sejam, mengayuh basikal sejauh 8km selama setengah jam, berenang selama 20 minit dan berlari sejauh 2.5km selama 15minit.


 
Ada kajian yang menunjukkan bersenam boleh mencegah penyakit Parkinson. Kajian oleh Harvard School of Public Health pada tahun 2005 menunjukkan lelaki yang berjoging, bermain ‘basketball’ atau bersenam yang lain sekurang-kurangnya 2 kali seminggu boleh menurunkan risiko mendapat penyakit Parkinson sehingga 60% apabila telah tua.

Sebelum memulakan apa-apa senaman , kita perlu memanaskan badan dan meregangkan urat dan otot-otot. Bersenam dengan mengurangkan risiko kecederaan dengan pakai pakaian yang sesuai dan kasut yang sesuai dengan senaman yang dilakukan. Bernafas dengan betul semasa senaman juga adalah amat penting. Minum air secukupnya sebelum bersenam, semasa bersenam dan selepas bersenam. Jika anda tidak pernah bersenam selama bertahun-tahun, buatlah pemeriksaan dengan doktor dahulu sebelum memulakan senaman yang serius kerana ditakuti mendapat serangan jantung secara tiba-tiba. Gunakan kesempatan semasa berkerja untuk bersenam dengan selalu memilih untuk berjalan apabila ada peluang dan gunakan tangga apabila ada tangga dan kurangkan penggunaan lif , sekurang-kurangnya semasa turun dari bangunan gunakanlah tangga sebagai permulaan.


 
Janganlah menjadikan kesibukan sebgai alasan untuk tidak bersenam, kerana faedah senaman kepada kesihatan amat penting dan terlalu berharga. Tiada gunanya duit berjuta jika tiada kita berpenyakit. Bersenamlah untuk sihat dan dengan kesihatan yang berkekalan kita boleh menikmati hidup yang lebih sempurna. Tubuh badan yang sihat penting untuk kita melaksanakan segala suruhan dan tuntutan agama. Berusahalah untuk sihat dengan bersenam secukupnya dan makan makanan yang sihat.

Wallahualam,
Dr Norman Mohd Norawi

MBBS, FAGE, MScAAARM


Thursday, February 7, 2013

Bahaya Asid Lemak ‘Trans’

Asid lemak ‘trans’ terhasil daripada minyak tumbuhan yang ditambah hydrogen melalui proses ‘hidrogenasi’ untuk menjadikan ianya pepejal seperti marjerin . Tujuan proses ini dilakukan adalah untuk menambah kestabilan makanan dan melambatkan tempoh makanan itu menjadi rosak. Malangnya proses ini menyebabkan terhasilnya asid lemak ‘trans’ ini.


Banyak kajian sains yang menunjukkan pemakanan yang tinggi dengan asid lemak trans meningkatkan paras kolesterol tidak baik atau kolesterol LDL dan merendahkan paras kolesterol baik atau kolesterol HDL. Oleh kerana itu ianya juga meningkatkan risiko mendapat masalah penyakit jantung koronari, darah tinggi, stroke dan kolesterol berlebihan. Terdapat sesetengah pakar pemakanan berpendapat bahawa pengambilan asid lemak trans ini adalah lebih buruk daripada pengambilan lemak tepu terus dari sumber haiwan.




Dalam zaman moden ini, penggunaan asid lemak trans ini amat berleluasa hingga hampir mustahil untuk seseorang mengelak daripada memakannya setiap hari. Hampir semua makanan proses menggunakan asid lemak trans seperti mee segera, biskut, pizza, kuih-muih, kek , pastri, kerepek, donut, kentang goreng, jajan dan sebagainya. Kebanyakan makanan-makanan ini menggunakan marjerin atau mentega.



Makanan segera seperti ‘burger’ yang dijual ditepi jalan atau direstoran makanan segera juga mengandungi asid lemak trans yang tinggi kerana ia digoreng menggunakan marjerin atau mentega. Disamping itu ia juga menggunakan banyak perasa dan bahan pengawet. Anda patut kurangkan pengambilan makanan seperti ini kerana ia boleh menyebabkan masalah kolesterol yang tinggi.


Untuk meninggalkan lansung makanan yang mengandungi asid lemak trans ini adalah agak susah dan hampir mustahil bagi kita yang hidup di zaman moden sekarang. Cara yang terbaik ialah mengurangkan pengambilannya ketahap yang paling minimum yang mungkin. Oleh kerana itu elakkan dan kurangkan pengambilan makanan proses semaksima yang mungkin. Janganlah jadikan makanan segera, kerepek sebagai ‘snek’ atau makan ringan dalam tabiat seharian. Makanlah lebih banyak makanan asli dan ‘natural’ seperti ulam-ulaman, nasi, buah-buahan, roti berserat penuh, sayur-sayuran dan protin. Kurangkan makanan bergoreng atau makanan segera yang digoreng dalam (deep fried). Lebihkanlah pengambilan makanan yang masak dengan cara dibakar, kukus dan rebus.

Buah-buahan dan sayur-sayuran amat baik untuk kesihatan

Ikan Bakar lebih baik dari makanan segera seperti Burger
Bacalah pembalut plastik makanan segera yang kita beli dan telitilah pada labelnya dan perhatikan perkataan seperti ‘ hydrogenated vegetable oils’ atau ‘partially hydrogenated vegetable oils’ dan sebagainya. Ini adalah asid lemak ‘trans’ yang terkandung dalam makanan tersebut. Terdapat sesetengah pengeluar makanan telah mula menggunakan minyak yang tidak mengandungi asid lemak ‘trans’ . Jika boleh gunakanlah marjeri n yang tidak mengandungi asid lemak trans atau ‘nonhydrogented’ yang dijual di pasaran.



Jagalah pemakanan anak-anak anda dengan tidak menggalakkan pengambilan makanan segera dan kerepek atau jajan yang mengandungi asid lemak trans ini. Makanlah lemak yang sihat dengan banyak makan ikan yang mengandungi kandungan asid lemak omega 3 yang lebih baik untuk kesihatan. Sikap pemakanan yang sihat harus dipupuk sejak dari kecil demi untuk kesihatan yang lebih baik apabila telah dewasa. Galakkan anak-anak makan buah-buahan yang jauh lebih sihat sebagai ‘snek’ harian atau sewaktu bersantai bersama keluarga.




Dengan mengurangkan makan makanan yang tinggi dengan asid lemak trans maka kita boleh mengurangkan masalah kolesterol berlebihan.



Kolesterol berlebihan ini sememangnya telah terbukti dalam kajian sains menjadi punca pelbagai penyakit zaman moden seperti darah tinggi, strok, serangan jantung dan sebagainya. Insyaallah hidup anda akan lebih sihat dengan mengamalkan pemakanan yang sihat.

Dr Norman Mohd Norawi

(MBBS, FAGE, MScAAARM)

Pengamal Perubatan Am,

Pengkhususan Aesthetik, Anti-Aging & Perubatan Regeneratif